ANTALYA KARINCA İLAÇLAMA

Karıncalar ile ilgili sorunlar bitmek bilmiyor mu? Bu makaledeki bilgiler bu canlıları tanımak ve onlardan kaçınmak için size iyi bir doküman olacak.

Öncelikle evinizde veya işyerinizdeki karıncaları kontrol altına almak için etkili, toksik olmayan, pestisit içermeyen yollar vardır. Giriş noktalarını engellemek, karıncalardan kalıcı olarak korumanın en iyi yoludur. Eğer bu önlemler yetersiz gelir, zehirli maddeleri kullanmaya karar verirseniz, zehirli yemler insanlardaki ve evcil hayvanlar üzerindeki aksi etkileri en aza indirgemek için en iyi seçimdir.

Karınca Saldırılarını Önleme ve Yönetme

Evinizde veya işyerinizde gezinen karıncalar sadece sinir bozucu değildir. Aynı zamanda zarar görmüş yiyecekler ve hasar görmüş mallara yol açabilir ya da can yakıcı bir ısırıkla sonuçlanabilir. Karıncaların kalıcı olarak yok edilmesi biraz bilgi, sabır ve hedefe yönelik yoketme taktikleri gerektirir.

Evinizi veya ofis alanınızı geri kazanmanın ilk adımı karınca istilasının türünü tanımlamaktır. İki istila türü vardır.

  1. Bunlardan ilki, binanın dışında yaşayan karıncaların içeri gelmesi,
  2. Yada bina içinde besinler ile içi içe koloni kurmuş karınca istilası,

Bazı karıncalar yılın büyük bölümünde binaların dışında yaşarlar, ancak kapalı havalarda sert hava koşullarında yiyecek ya da sığınma evi ararlar. Sorunlu karıncaların etkili şekilde ortadan kaldırılması için kullandığınız yöntem, karşılaştığınız istila ve karınca türlerine bağlıdır.

İstila Türünü Nasıl Farkına Varabilirim?

Bir çatlağın içinden bir pencere veya kapıya giren karınca gözlemlerseniz, bu karıncaların dışarıda yaşadıklarının ve yiyecek ve içecek için yemlenmeye geldiklerinin iyi bir göstergesidir.

Bir dolabın, duvarın, elektrik prizinin veya zeminin içindeki bir çatlağın içinde veya dışında karıncalara ait iz fark ederseniz, karıncaların evinizin içine sokulması olasılığı vardır. Giriş noktalarını bulduğunuzda hangi karınca kontrolü yönteminin tedavi, kaldırma ve önleme ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemek için daha donanımlı olacaksınız.

Karınca Türlerine Göre,

Ev Karıncaları,

  1. Beslenme Şekli, Tatlılar, Proteinler
  2. Yaşam Alanları, Toprakta veya çöpte sığ olan höyükler, duvar boşlukları içinde, su boruları veya ısıtıcıların etrafında.

Marangoz Karıncaları,

  1. Beslenme Şekli, Tatlılar, proteinler
  2. Yaşam Alanları, Ağaç kütükleri, odun, çit direği, oyuk kapılar, pencere çerçeveleri

Ateş Karıncaları,

  1. Beslenme Şekli, Tatlılar, Proteinler
  2. Yaşam Alanları, Açık havada, kır höyükleri, ahşabın düzensiz kraterleri, kayaların altında

     

 A) Düşük Etkili Yaklaşımlar

Aşağıdaki karınca kontrolü önlemleri, karınca yaşam döngüsünü bozmak ve karıncalar ve kolonileri öldürmek ile birlikte uygulandığında etkilidir. Dışarıdan gelen karıncaları önlemek korunmanın anahtarıdır.

A.1) Ev Temizliği

  • Karınca cezbedicileri ortadan kaldırmak için tatlı ve proteinleri sıkıca kapatılmış kaplara veya buzdolabına koyarak mutfak ve yemek hazırlama yerlerini temiz tutun.
  • Mutfak tezgahının üstünü temiz tutun.
  • Çöpü düzenli olarak boşaltın ve çöp poşetlerini sıkıca sızdırmaz hale getirin.
  • Boş yiyecek kartonlarını atmadan önce yıkayın.
  • Yemek sızıntılarını silin ve kirli bulaşıkları yıkayın.
  • Katları, odaları ve herhangi bir keşif karıncasının bıraktığı izleri ortadan kaldırmak için zemini düzenli olarak süpürün ve paspaslayın.
  • Evcil hayvan yemeklerini, saksıları, sabunlu su çözeltisi ile dolu büyük bir çanağın ortasına koyun. Etrafında bir hendek yaratın.

A.2) Toksik Olmayan Önleme

  • Sağlık önlemlerine ek olarak, karınca giriş noktalarını bulmak ve mühürlemek de önemlidir. Hava boşluklarına veya kapı çerçevelerine, döşeme çatlaklarına, lavabolara veya karıncaların kolayca erişebileceği diğer alanlara erişebilecek boruların veya muslukların boşluklarını kapatın.
  • Sabunlu su çözeltisi veya pencere temizleyicisi, karıncayı öldürmede ilaçlama kadar etkili olabilir, ve artık toksitite yoktur.
  • Karıncaları silip atmaya ek olarak, diğer karıncaların takip etmesi için görünmez kimyasal koku izi bırakın öncü karıncaları etkisiz bırakmak için narenciye bazlı temizleyiciler, nane sabunu, kara biber veya tarçın kullanın.
  • Dolaşımdaki "keşif" karıncalarını ve kokularını silerek, istilayı erken yakalayın.

 Karınca Kontrol Pestisitleri

  • Eviniz çok yaşlıysa ve çatlaklar ve çatlaklarla doluyorsa, böcek öldürücü yemler karınca kontrol çabalarınızı tamamlayacaktır.
  • Pestisit veya sis dumanlarının aerosol spreylerinden kaçının. Muamele alanındaki tüm yüzeyleri rasgele kirletirler ve zehirlenme ve astım tehlikesi vardır.

Karınca Kontrol Pestisitlerini Kullanmanın Potansiyel Sonuçları

Karınca kontrol böcek ilacı kullandığınızda, bu potansiyel sonuçlarla uğraşmaya hazır olduğunuzu kabul edin:

  • Yem istasyonları açık havada bırakılırsa, çocuklar veya evcil hayvanlar, ağızlarına bir yem istasyonu koyup çiğneme durumunda pestisitlere maruz kalabilirler.
  • Borik asit böcek ilaçları bitkiler içinde toksiktir ve eğer bu tür pestisit bir bitkiye direkt veya suyuna temas ederse bitkiniz etkilenir.
  • Aerosol spreyleri veya sisleyicilerin kullanılması sırasında püskürtme damlacıklarının solunması ve maruz kalan yüzeylerin kirlenmesi yoluyla pestisitin etken maddesine maruz kalınması kaçınılmazdır.

Karınca Kontrol Pestisitleri Kullanırken Alınacak Önlemler;

Pestisitlerin gerekli olduğunu belirlerseniz, olumsuz etkileri azaltmak için aşağıdaki önlemleri alın:

  • İç mekanlarda zehirli hayvan yemi istasyonlarını yalnızca çocuklar ve evcil hayvanlar iç duvarlarına, ağır aletlerin altına veya kapalı tarama alanlarına tamamen erişilemeyen konumlara yerleştirin.
  • Yemleri hiçbir zaman yiyecekleri kirletebilecekleri yerlere koymayın.
  • Zararlıların tüm işaretleri yok olduktan sonra, yeni karıncalar popülasyonunu çekmekten kaçınmak için yem istasyonlarını hemen kaldırın.
  • Kendinize, çocuklarınıza, evcil hayvanlarınıza ve diğerlerine zarar vermemek için böcek ilacı ürünlerindeki etiket talimatlarını daima okuyup uygulayın. Etikette yazanlar aslında kanundur ve etiket talimatlarına uyulmamasından kaynaklanan hasarlardan sorumlu olabilirsiniz.

Karınca Kontrol Pestisit Türleri;

Yemler, jeller, granüller ve aerosol sprey formülasyonları da dahil olmak üzere satılan birçok karınca kontrol ürünü vardır. Bu kimyasal ürünleri kullanırken insan, evcil hayvan ve çevreye maruz kalmayı en aza indirmek için önlemler alın. Aşağıdaki bilgiler, bu ürünlerdeki aktif bileşenlerle ilgili riskleri anlamanıza yardımcı olacaktır.

1) Yemler ve Jeller

Yemler, granüller veya katı bloklar veya jeller veya sıvılar olarak formüle edilir. Ürünü dışarı boşaltmaktan başka bir şey yapmanızın gerekmeyen yem istasyonları kullanırsanız, kimyasallara maruz kalma olasılığınız daha düşük olur.

Yem istasyonları veya jeller kullanırken, karıncaların kısa bir süre daha gözükmelerine direnmek zorunda kalacaksınız. Eğer yem kullanıyorsanız, zehirli yemi yuvaya geri götürecek kadar karıncanın olduğundan emin olmanız gerekir.

Yem istasyonunu, karıncalar giriş noktalarına yakın bir yere yerleştirin, böylece üzerinden sürünerek içeri girmeleri gerekir, ancak bulaşabilecekleri yiyeceklerin yakınına, çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yere de konmamalıdır.

Jelleri ürünleri ise, dolapların, lavaboların veya dolapların arkasındaki ve altındaki çatlaklara ve aralıklara yerleştirin. Karıncalar, birkaç saat içinde yemi yuvaya geri götürecekler. Karınca çizgisini tamamen ortadan kaldırmak birkaç gün sürebilir, ancak görünür nüfus oldukça hızlı düşecektir.

Karınca yemlerinde kullanılan birkaç farklı pestisit etkin maddesi vardır. Her seferinde aynı tür pestisit kullanırsanız, karıncalar pestisitlere karşı direnç göstermeye başlar ve ürün işe yaramaz. Bu sorunu çözmek için, farklı aktif maddeler içeren birkaç yem ürün kullanılmalıdır. Yemleri ilk kullandığınızda birini seçin ve kullanın. Bir dahaki sefer, farklı bir ürün kullanın ve ürünler arasında gerektiğinde tekrar başa dönün. Birinin çok iyi çalışmadığını fark ederseniz, bir başkasına geçin; bu ürüne zaten dirençli karıncalar ile karşılaşmış olabilirsiniz.

Karınca yemlerinde kullanılan aktif bileşenlerin çeşitleri ve toksitite özellikleri aşağıda açıklanmaktadır:

2 ) Borik asit ya da diğer boratlar: Boraks ya da borik asit ihtiva eden yemler genelde şeker ya da şurup ile karıştırılır ve yıl boyu ev karıncalarına oldukça çekici gelirler. Boratlar diğer karıncalara karşı da kullanılırlar. Bu yemler, yemleri kolona geri getiren ve onu ve kraliçeyi öldürerek karınca nüfusunu azaltırlar. Borik asit ve diğer boratlar doğal olarak bulunur ve nispeten düşük akut toksisiteye sahiptir. Ciltten emilmezler; Bununla birlikte, birkaç ay boyunca her gün küçük miktarlarda borik asit alımının laboratuvar hayvanlarındaki sperm sayısını azalttığı gösterilmiştir. Boratlar bitkilere toksiktir.

3 ) Böcek büyüme düzenleyicileri: Methoprene ve pyriproxyfen böceklerin gelişimini bir aşamadan diğerine engelleyerek çalışan böcek büyüme düzenleyicileridir. Esas olarak ateş karıncalarının kontrolü için kullanılırlar. Böcek büyüme düzenleyicileri genellikle insanlar için düşük akut ve uzun vadeli toksisiteye sahiptir. Sucul hayvanlar için toksiktirler, bu nedenle kullanılmış yemleri suyun içine sokmamak önemlidir.

4 ) Hydramethylnon: Hydramethylnon, ev karıncaları, marangoz karıncaları ve ateş karınlarına karşı jeller, sıvılar ve granüller halinde paketlenmiş yemlerde kullanılır. İnsanlar için akut toksisitesi düşüktür ve deriden emici değildir. Gelişmekte olan cenin için toksiktir ve orta dozlarda üremeye müdahale eder.

5 ) Neonicotinoidler: Imidacloprid, clothianidin, acetamiprid ve thiamethoxam neonicontinoid içeren böcek ilaçları jel veya sıvı olarak kapalı alan karınca kontrolünde kullanılır. Bu ürünler, ev karıncaları ve marangoz karıncaları ve diğerleri üzerinde kullanılmak üzere etiketlenmiştir. Neonikotinoidler, insanlar için ılımlı akut toksisiteye sahiptir ve deriden bir dereceye kadar emilir. Sinir sistemi için toksiktirler ve imidacloprid'in laboratuar hayvanlarında uzun süre maruz kalındığında sperm sayısını azalttığı gösterilmiştir.

6 ) Avermectin: Avermektin içeren yemler ateş karıncaları, ev karıncaları ve marangoz karıncalarını önlemek için kullanılırlar. Genellikle granül formüller halinde paketlenirler. Avermektin (aynı zamanda abamektin olarak da bilinir), saf formda yüksek akut toksisiteye sahiptir, ancak karınca yemlerinde kullanılan konsantrasyonlar (% 0.01'den az) düşük akut toksisiteye sahiptir. Avermektin sinir sistemi ve gelişmekte olan fetusa çok düşük dozlarda zehirlidir. Deriden absorbe edilmez.

7 ) Fipronil: Fipronil ateş karıncaları, evi karıncaları ve marangoz karıncalarının kontrolü için kullanılırlar. Ürünler jel, granül, sıvı ve katı madde olarak formüle edilir. Fipronil, yutkunmayla orta derecede toksiktir ancak deriden absorbe edilmez. Sinir sistemi için toksiktir ve olası kanserojen olarak sınıflandırılmıştır.

8 ) Metaflumizone: Metaflumizone yemler, ateş karıncalarının kontrolünde kullanılır ve granül ve peletler halinde paketlenir. Akut toksisitesi düşüktür ve orta ve yüksek dozlarda üreme ve gelişime karşı bazı toksisite bulguları vardır.

9) (S)-Indoxacarb: Indoxacarb yemleri ateş karıncaları kontrolünde kullanılır ve granül formüller halinde paketlenir. İndoksakarbın düşük akut toksisitesi vardır.

10) Fenoxycarb: Fenoksikarb, ateş karıncalarını hedef alan ürünlerde, granül formüller halinde ambalajlanmıştır. Akut toksisitesi düşüktür ve cilt yoluyla iyi absorbe edilmez, ancak uzun süreli maruz kalma ile karaciğer için toksiktir ve olası bir kanserojentir.

11) Aerosol Spreyler ve Sis uygulamaları: Aerosol spreyleri veya sisleyicilerin kullanılması, aerosolün uygulama sırasında solunmasından dolayı önerilmez. Sisleme, aynı zamanda, ev ortamında böcek zehiri kalıntıları bırakır ve evlerde gazlı ev eşyaları ile birlikte patlama riski oluşturur. Açık hava ile spreyler taşınabilir ve arılar veya diğer faydalı böcekler gibi hedeflenmeyen yaban hayatı için bir risk teşkil edebilir.

12) Bitkiler: Limon, kekik yağı, sıcak biber özütü, karanfil yağı, nane ve turunçgil bitkiler, bunları içeren aerosoller, sarımsak ekstraktları kullanılabilir. Yüzeylerin gıdalar ile kirlenmesi sorun olmasa da bunları içeren aerosollerin kullanılması sorun teşkil edebilir. 

Krizantemden elde edilen pyrethrum ve sentetik pyrethum, birçok böcek ilacı, aerosol spreylerde veya böcekler için sisleyicilerde kullanılır. Püskürtülen böcekleri öldürürlerken, yuvaya dönmeden önce öleceklerdir, hassas bireylerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Pyrethroid içeren böcek ilaçları, evlerin çevresine bariyer spreyleri olarak uygulanmış ve diğer akarsuların su akışı ve kentsel derelerde bulunan tortularda bulunmuş. Balık ve diğer sucul besin ağlarının önemli bir parçası olan küçük omurgasızlara karşı yüksek toksisiteye neden olmuştur. Kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

13) Organofosfatlar ve karbamatlar: 2001 ve 2002 yıllarında organofosfat kimyasalları klorpirifos (Dursban ürünleri) ve diazinon içeren çok sayıda popüler tüketici ürünü çocuklara yönelik tehlikelerden dolayı piyasadan kaldırılmıştır. Bu gruptaki kalan kimyasallar nispeten düşük dozlarda nörotoksiktir ve bazıları kansorojendir.